28 de juny de 1968 es van produir diverses revoltes en Stonewall (EE.UU) per a denunciar la criminalització a la qual estaven sotmeses les persones LGTB+. Des de llavors, les organitzacions socials, commemoren a tot el món l’Orgull LGTB+, reivindicant els drets, la dignitat i la igualtat per a lesbianes, gais, transsexuals, bisexuals i intersexuals.

La LGTBfòbia, lluny de desaparèixer, continua manifestant-se a les aules, les llars, els centres d’oci i de treball, i fins i tot, a les administracions i serveis públics. Aquestes actituds són més acusades en temps de crisi econòmica, en què els drets de totes les persones, i especialment, les més estigmatitzades socialment, trontollen constantment. De nou, aquest 28 de juny, és necessari un suport explícit a les demandes i necessitats de la població LGTB+.

És necessari el reconeixement a tots aquells sectors vinculats a les lluites socials, per ser els i les màximes responsables que ara mateix existisquen certs drets reconeguts a les persones LGTB+. Així mateix, cal reconèixer també l’existència d’iniciatives de les diverses administracions, de les municipals a la Generalitat, l’Estat o la Unió Europea, que tinguen com a objectiu un compromís amb la lluita col·lectiva per la igualtat i la llibertat de tota la ciutadania. No s’ha de produir cap discriminació per motiu de sexe, identitat de gènere o orientació sexual, perquè encara que s’han produït avanços importants, com la modificació el 2005 del Codi Civil

per permetre el matrimoni igualitari i s’han aprovat lleis com l’anomenada “Llei d’identitat de gènere”, queda molt de camí per recórrer.

Ja hem fet un pas important al País Valencià amb la creació del la llei integral de dret a la identitat i expressió de gènere promoguda per la Conselleria de Polítiques Inclusives i que ha comptat amb la col·laboració de les associacions LGTB. Però serà necessària d’una llei integral en l’àmbit estatal que aborde tota la problemàtica des d’una perspectiva holística ( sanitària, educativa, laboral, etc.), elimine completament qualsevol referència patologitzant i otorgue el ple dret a la identificació sense necessitat d’aval professional de cap tipus.

Des de les institucions hem de seguir treballant en pro de la igualtat legal, social i de fet entre totes les persones. Cal impedir que les conviccions morals o ideològiques individuals seguisquen posant entrebancs l’avanç de la igualtat que és el camí de la democràcia. Tot i que la igualtat legal és ja una realitat generalitzada, la igualtat social i real del col·lectiu LGTBI es encara una assignatura pendent que cal abordar amb urgència i decisió.

Els municips són els espais més propers a la ciutadania, i per això han de jugar un paper capital en la normalització del col·lectiu LGTB, sent un referent d’integració i lluita contra la discriminació. Per això és necessari el seu compromís en donar resposta a la població LGTB en tot allò que siga de la sua competència.

 

Per tot açò, amb motiu del dia de l’Orgull LGTB, hem de promoure accions per aconseguir arribar a la fi de la carrera per la igualtat i la no discriminació de les persones LGTB+.

 

ACORDS

1.- Realitzar una denúncia explícita contra l’homofòbia, lesbofòbia, bifòbia i transfòbia, així com expressar un compromís concís d’engegada de mesures per a eradicar aquesta xacra social.

2- Vetlar per la visibilitat de la realitat LGTB+  en l’oferta literària i lúdica a les nostres biblioteques així com als actes lúdics i culturals organitzats per l’Ajuntament

3.- Engegar mesures des de l’ajuntament per promoure el respecte i eradicar aquesta xacra social, en especial de caràcter educatiu, i utilitzarem en aquest sentit les iniciatives culturals i festives. Fomentar i recolzar actituds respectuoses en l’associacionisme de qualsevol àmbit.

4.- Reivindicar una educació pública, laica, de qualitat i que atenga a la diversitat com a requisit mínim per a crear un espai educatiu on imperen els valors democràtics i de tolerància i crear mecanismes efectius de detecció de violència i del seu tractament.

5.- Col·laborar activament, mitjançant polítiques públiques en la defensa de la diversitat familiar, lluitant contra qualsevol tipus de discriminació que puguen patir les famílies homoparentals, tant simbòlicament com materialment.

6.- Donar suport de manera activa a l’associacionisme LGTB+, especialment entre la joventut, així com atendre a les seues demandes i propostes de forma real i activa.

7.- Expressar un compromís efectiu contra les retallades socials, especialment la prevenció i el tractament del VIH/sida, i posar especial cura a la situació de les persones migrades, fent campanyes de prevenció i reivindicant la sanitat pública universal.

8- Traslladar al Consell Escolar Municipal la voluntat de crear un protocol conjunt coordinat entre AMPA’s, professorat i alumnes d’atenció a persones LGTB+ als centres escolars.

9-Donar compte anual al mes de maig ( mes en el qual es troba el dia contra l’LGTBfòbia a la comissió d’Educació.

10 Condemnar i denunciar el rebuig a persones per motius d’orientació sexual, gènere, sexe o rols normatius de gènere, així com declarar el nostre poble com a “LGTBfriendly”

11- Traslladar aquesta moció al consell escolar municipal i a les AMPA’S