Aquest mes de març  l´Alcaldessa i el seu equip de govern han portat a un ple extraordinari convocat a tal efecte amb un únic punt en l´ordre del dia els pressupostos de l´any 2018, amb el pretexte que hi havia que presentar-los al Ministeri d´Hisenda i no hi podía esperar al ple ordinari  a celebrar l´ultim dimecres del mes de març, tot i haver-ho retirat en el ple del mes passat de febrer del punt de l´ordre del dia amb un pretexte tècnic.…. la veritat no és altra que aquell dia els faltava un regidor en l´equip socialista.

Tant de bo els tenia tracta-ho en el ple passat del mes de febrer, aquest extraordinari o haver-ho deixat pel vinent ple ordinari del mes de març; el resultat havera sigut el mateix, son rebutjats, i ja van dos anys consecutius, el per que?…..

Perquè si no canvien l´actitud, maneres, i formes de relacionar-se amb la resta de  regidores i regidors que conformen la corporació, i deixen de rebutjar i menysprear l’aportació i col.laboració sobre tot, dels partits progresistes amb la frase “nosaltres sols ens bastem” condueixen la governabilitat de l´ajuntament  a un atzucac.

Han passat de rebre el suport en els pressupostos fins i tot del Partit Popular a l´any 2015, a tindre un any més el pressupost prorrogat de l´any 2016, aixó diu molt de la seua falta de visió, talant, dialeg, i assoliment d´acords…., ja no hi han majories absolutes Eva, Cristina, Paco, Paqui, Xisco,…haveu arribat al govern amb menys vots que mai en aquests últims anys electorals, vos havem recolzat perquè voliem un canví…..i  en poc més d´un any s´haveu tancat totes les portes, amb pany i clau.

No esteu en possessió de la veritat i encert absolut, hi ha que escoltar, dialogar, negociar, no tancar-se, ……mensyprear, imposar o tot o res…… els  totaritalismes ja s´han acabat, la societat i el Poble d´Acàsser, crida a crits altra manera de fer les coses, no feu oïdes sordes,  escolteu.

Ací vos deixe´m la intervenció de la nostra Portaveu Isabel Parra al ple extraordinari dels pressupostos 2018.

Per començar hem de puntualitzar que tota la documentació respecte al pressupost de 2018 – no com els exercicis passats- ens l’han facilitat amb temps i hem pogut estudiar –la detingudament i reunir-nos amb l’equip de govern per tractar les propostes i millores plantejades pel grup Compromís.

Però  finalment a causa de la nul·la voluntat de l’alcaldia, no ha hagut un enteniment per dur a terme cap de les propostes presentades i  incidim que cap de les propostes ha estat del grat del grup socialista.

Els pressupostos del 2018, són uns pressupostos continuistes, mancats d’inversions i de millores en la qualitat de vida dels ciutadans d’Alcàsser. Els quals, any rere any veiem augmentada la partida de personal, i no amb la finalitat de regularitzar  i estabilitzar els llocs i contractes d´ocupació temporals  o del personal fixe no indefinit de l’ajuntament d’Alcàsser, sinó per pujar de categoria professional i en conseqüència de sou a cert personal de l’ajuntament, sense criteris d’eficiència ni eficàcia.

Es fa molt necessària una planificació en matèria de recursos humans, ja que la despesa arriba fins quasi el 60% del pressupost municipal, i deixa molt poc marge per realitzar inversions sostenibles, tant necessàries al municipi i que gràcies a les ajudes i subvencions de la Diputació de Valencia, gestionada en coalició amb Compromís  es poden realitzar al nostre municipi com ha estat la Piscina Municipal, l´asfaltat de camins o la reforma dels Parcs,  que en breu es durà a terme entre d´altres  i que des de Compromís per Alcàsser hem sol·licitat, reivindicat i aprovat al Ple de l´Ajuntament,  malgrat que algunes d´aquestes subvencions s´han perdut per una mala gestió i planificació política de l´equip de govern.

En canvi altres partides al nostre parer molt més necessàries en els serveis que l’ajuntament ofereix als veïns i veïnes d’Alcàsser, es queden amb una dotació econòmica clarament insuficient, com la partida de despeses en agricultura amb un import pressupostat de 400 euros.

Donat que l’agricultura està en l’ADN del municipi i es el motor econòmic d’Alcàsser, aquesta quantitat sembla ridícula, també cal dir que al sector Agrari no se l´ajuda ni es dignifica construint-li una aula de la naturalesa , el projecte del qual Compromís discrepa ja que considera que es podria valorar al sector agrari de forma diferent, com invertint en mesures i accions per a un desenvolupament productiu en la llavor  del camp.

I tampoc és forma d’ajudar exclusivament al sector agrari per part de l’ajuntament convocant amb periodicitat el Consell Agrari, perquè el que demanden és que estiguem al costat de l’agricultor i oferim actuacions pragmàtiques i profitoses per al sector. Seria més valuós treballar en la línia de les seues reclamacions i  que segons la llei aprovada aquest mes de març LLEI 5/2018, de 6 de març, de la Generalitat, de l’Horta de València una llei en la que es recull la conservació i la preservació de l’horta com un sistema productiu, ambiental i cultural integrat, l’element bàsic del qual són les persones que es dediquen a l’agricultura. No es pot protegir l’horta des d’una visió museística i petrificada d’aquest espai, sinó que el que es pretén amb aquesta llei, i els instruments que la desenvolupen, és configurar un espai viu i sostenible des de la triple dimensió econòmica, ambiental i social. I així ho hem de fer des d’aquest Ajuntament.

Continuant amb el pressupost, altra partida que clama per l’absència de capital és la de joventut que al nostre parer hauria de tenir major dotació per a la realització de projectes enfocats als nostres joves, però sembla ser que l’equip de govern considera suficient les activitats que es realitzen en el DAU.

Però per no ser la meua intervenció una llista exclusiva de reprovacions destacarem algunes de les propostes que intentarem consensuar amb l’equip de Govern , sense que donessin el seu fruit ,  iniciatives innovadores en benefici dels veïns i veïnes del nostre municipi, són per exemple –baixada d’impostos municipals, bonificacions  famílies nombroses, pensionistes i a aquelles amb familiars dependents en les taxes esportives, o de les diferents activitats municipals.

Un altra era de fomentar les polítiques de joventut consensuades amb la resta de grups polítics i associacions del poble.

També que dotessin pressupostàriament activitats esportives i lúdiques per a persones amb algun tipus de discapacitat, perquè l’administració ha d’abastar les necessitats de tota la societat en benefici de millorar la seva qualitat de vida.

A més instarem al fet que compleixin amb l’obligació de publicar de manera permanent clara i accessible, l ´informació pública que la llei exigeix  a les Administracions públiques als portals de transparència,  amb la finalitat de garantir la claredat de la seva activitat, donat que actualment només trobem a la pàgina web de l’ajuntament la carpeta de Portal de Transparència sense cap contingut dins,  Induint a pressuposar que el govern socialista no pretén complir amb la transparència  i no disposa de la voluntat de mostrar els seus contractes, comptes i despeses al poble.

En relació amb la transparència de l’activitat del govern i seguint amb els punts de negociació, també recordem que en el transcurs d’aquesta legislatura es van aprovar diferents mocions presentades per Compromís i una d’elles concernia a la publicació dels contractes menors, que fins a dia d’avui no s’ha dut a terme, perquè serà?? Perquè la majoria d’activitat de govern es realitza amb aquest tipus de contractes, però  anem a deixar que el públic obtingui les seves conclusions.

Una altra proposició per part de Compromís va ser l’activació del camp de terres, moció de compromís aprovada en 2016, reivindicació de la qual ha demandat des dels seus inicis  el Consell Agrari i es pot examinar aquesta petició en  les seues actes i que a dia d’avui continua aparcada a un calaix de l´Alcaldia.

Així mateix també considerem la necessitat d’augmentar les subvencions a entitats i associacions locals, reconeixent així la seua llavor fonamental al nostre municipi en la realització de tota classe d’activitats culturals, esportives i festives que recordem fan poble per al poble.

I tractant de no estendre’s més en les propostes i reivindicacions indicades, volem subratllar que som un partit d´esquerres, progressista, dialogant i obert a les negociacions, amb la finalitat d’obtenir una millor qualitat dels servicis municipals i que aquesta repercutisca amb una millor qualitat de vida pels  veïns i veïnes d’Alcàsser.